Poetika Divadla na korze

Vtedajší generačný kritik, v súčasnosti dramaturg, scenárista a prekladateľ Marián Puobiš vypracoval a publikoval v roku 1971 pre časopis Slovenské divadlo komplexnú štúdiu pod názvom Od noetiky k poetike, v ktorej sa venuje umeleckým hodnotám a tvorivým tendenciám v činohernom súbore Divadla na korze. Na pozadí ôsmich inscenácií hodnotí tri roky existencie vtedy najmladšieho, najmenšieho a veľmi úspešného profesionálneho divadla. V štúdii sa zameriava na všeobecné tvorivé princípy umeleckej práce súboru a zamýšľa sa nad otázkou, v čom spočívajú jeho výrazné kvality.

V rámci kritického hodnotenia umeleckej činnosti súboru sa venoval aj jeho poslednej premiére, inscenácii Les. Upozorňuje, že práve posledná inscenácia Divadla na korze „najlepšie dokumentuje umelecký rast tohto divadla“. Na javisku sa predstavil celý súbor a dokázal, že je schopný bohatej hereckej diferenciácie a obohacovania svojho tvorivého potenciálu. Konštatuje, že v Divadle na korze práve Les zavŕšil líniu inscenovania ruskej klasiky „nielen fakticky, ale aj kvalitatívne“.

zdroj: MISTRÍK, Miloš – JABORNÍK, Ján (ed.). Divadlo na korze (1968 – 1971). Bratislava: TÁLIA - press, 1994, 221 s. [PUOBIŠ, Marián. Od noetiky k poetike: Poznámky k trom sezónam činohry Divadla na korze. In Divadlo na korze (1968 – 1971). Bratislava : TÁLIA - press, 1994, s. 140 – 152]

Hore