Dramaturg Martin Porubjak

Pre potreby projektu Prítomnosť divadelnej minulosti si dramaturg Martin Porubjak zaspomínal na inscenáciu Les v Divadle na korze, ktorú dramaturgicky pripravil a spolu s Vladimírom Strniskom ruský originál hry preložil do slovenčiny.

Spomienky Martina Porubjaka sa viažu na ideové východiská vedúce k inscenovaniu textov ruských dramatikov, v ktorých tvorcovia anticipovali osobité prepojenie realistickej tragikomédie s princípmi a postupmi absurdného divadla. Ako divadelníkov ich priťahovalo najmä nejednoznačné žánrové určenie Ostrovského textu a predovšetkým využitie motívu divadla v divadle. Osudy potulných hercov sa stali pre tvorcov príležitosťou komunikovať o divadle s divákmi v hľadisku a zároveň percipovať atmosféru vytvorenú publikom.

Dramaturg Martin Porubjak sa v rozhovore nevyhol ani reflexii ďalších inscenácií Divadla na korze, spomínal na zvláštnu atmosféru pri hosťovaní divadla v Prahe a priblížil aj divácku recepciu niektorých predstavení. Jeho sugestívna výpoveď ilustruje celkovú atmosféru jedinečného fenoménu, generačného Divadla na korze.

kamera: Kristína Schnirzová

Video nájdete na tomto odkaze. https://youtu.be/7_C-8K6BPeE

Hore