Vosmibratov Jána Kožucha

Pre potreby projektu Prítomnosť divadelnej minulosti si herec Ján Kožuch zaspomínal na dvojnásobné stretnutie s komédiou Les na divadelnom javisku.

V inscenácii z roku 1982 v réžii Ľubomíra Vajdičku stvárnil postavu Petra a v roku 2014 v inscenácii Lukáša Brutovského vytvoril kupca Ivana Petrova Vosmibratova.

Herec Ján Kožuch spomína na obe postavy z Ostrovského Lesa súčasne, približuje skúšobný proces a pripomína stálu aktuálnosť Ostrovského hry. Jeho spomienky na martinskú inscenáciu z roku 1982 zostali také silné, že pri novom naštudovaní sa mu v súvislosti s Nešťastlivcevom (v podaní Daniela Heribana) neprestajne vybavovala interpretácia Tomáša Žilinčíka. Pri práci na postave obchodníka Vosmibratova mal často pred sebou práve obraz prvého martinského naštudovania Lesa a prácu režiséra Ľubomíra Vajdičku. Inšpiráciu pre Vosmibratova hľadal v pokojnom hereckom výraze z predošlej inscenácie, ale pridal k nej aj pokrytecký úsmev, ktorým sa podľa Kožuchových slov vyznačujú súčasní podvodníci.

 

kamera: Martina Sľúková

Video nájdete na tomto odkaze. https://youtu.be/ZGregMQGTFs

Hore